Ξενοδόχοι: Επιστολή σε Κικίλια για ρύθμιση βραχυχρόνιας μίσθωσης σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που πρέπει άμεσα να υιοθετηθεί, λέει η ΠΟΞ

Τη θέσπιση πλαισίου ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένοι κανόνες στη βραχυχρόνια μίσθωση σε συνεργασία και με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητεί σε επιστολή της προς τον υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

«Σε όλη την Ευρώπη έχουν ληφθεί μέτρα και θεσπίζονται, κυρίως σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυστηροί κανόνες για τη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σε όλες πλην της χώρας μας, που όχι μόνο τα συγκεκριμένα καταλύματα συνεχίζουν να λειτουργούν εν μέσω πανδημίας κανονικά, χωρίς κανόνες υγείας και ασφάλειας , αλλά έχουμε ένα προδήλως ανεπαρκές νομοθετικό πλαίσιο (άρθρο 84 του νόμου 4472/2017), η μόνη επί της ουσίας θετική ρύθμισή του οποίου είναι η πρόβλεψη της υποχρέωσης των πλατφορμών ηλεκτρονικών κρατήσεων να χορηγούν στοιχεία στην ΑΑΔΕ – εξ όσων γνωρίζουμε, αν και έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση, λόγω της πανδημίας του Covid-19 δεν έχει ξεκινήσει η διασταύρωση των σχετικών στοιχείων», αναφέρεται στην επιστολή η οποία κοινοποιείται στην κ. Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργό Τουρισμού, την κ. Ολυμπία Αναστασοπούλου, Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης και τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, Πρόεδρο ΚΕΔΕ.

«Πέραν όμως της ανεπάρκειάς του, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο γίνεται εύκολα αντικείμενο κατάχρησης από τα παράνομα τουριστικά καταλύματα που χρησιμοποιούν τις διατάξεις του για να αποφύγουν την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας (ν.4276/2014 κ.λπ.) που διέπει τη λειτουργία τους. Αυτό το διαπιστώσαμε και κατά την πρόσφατη προσπάθεια μας να καταγράψουμε τα παράνομα καταλύματα ανά τη χώρα, κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και να τα στείλουμε στις αρμόδιες ΠΥΤ για έλεγχο και επιβολή κυρώσεων.

Επί της ουσίας οι υπηρεσίες σας δεν μπορούσαν να πράξουν τίποτε λόγω της ασάφειας και των κενών που παρουσιάζουν οι διατάξεις που διέπουν την βραχυχρόνια μίσθωση, με βάση την οποία τα ανωτέρω καταλύματα (παρανόμως) εμφανίζονται πως λειτουργούν, επικαλούμενες παράλληλα την έλλειψη προσωπικού και τον τεράστιο αριθμό των καταλυμάτων, που τους στερούσαν τη δυνατότητα πραγματοποίησης επιτόπιων ελέγχων. Αυτό βέβαια (έλλειψη προσωπικού) δεν εμπόδιζε και δεν εμποδίζει τη διαδικασία ελέγχου των νόμιμων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις απειλούνται με υψηλά πρόστιμα, ακόμα και για την πιο ασήμαντη τυπική παράλειψη».

Η ΠΟΞ επισημαίνει ότι είναι υποχρέωση όλων όσοι επιθυμούν την προαγωγή του τουρισμού προς όφελος της οικονομίας και της απασχόλησης να υπάρξει μια τάξη στη κατάσταση που επικρατεί – ένα πραγματικό πλαίσιο λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης, να προστατευθεί το τουριστικό προϊόν και οι νόμιμες επιχειρήσεις.

«Ήδη οι ξενοδοχειακές ενώσεις – μέλη μας έχουν στείλει επιστολές στους Δήμους της χώρας ζητώντας την έναρξη διαλόγου για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος και μέσω του κεντρικού τους οργάνου, της ΚΕΔΕ. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που πρέπει άμεσα να υιοθετηθεί, καθώς κατά την άποψή μας αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος.

Για το λόγο αυτό σας καλούμε να αναλάβετε την πρωτοβουλία, ώστε, σε συνεργασία και με τη ΚΕΔΕ, να διαμορφώσουμε μια αναλυτική πρόταση που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους όρους και κανόνες σε σχέση με την άσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας, με στόχο την διαφύλαξη της ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος και την εξασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού που είναι προϋπόθεση για την ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη», αναφέρεται στην επιστολή.

Όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, «πρέπει κάποια στιγμή να γίνει αντιληπτό από όλους, αλλά και να αποτυπωθεί στη σχετική νομοθεσία, πως η «οικονομία του διαμοιρασμού» καμία σχέση δεν έχει με την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα φιλοξενίας που ασκείται στη χώρα μας εντελώς ανεξέλεγκτα από φυσικά πρόσωπα (Έλληνες και αλλοδαπούς) και εταιρείες, που εκμεταλλεύονται εκατοντάδες διαμερίσματα, τα οποία εκμισθώνουν 365 ημέρες το χρόνο και «διαμοιράζουν» τα χρήματα, χωρίς κανένα όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο και την απασχόληση.

Όσο η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη το Δημόσιο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίζουν να χάνουν έσοδα, τα οποία προσπαθούν να καλύψουν με την αύξηση των επιβαρύνσεων των νόμιμων επιχειρήσεων. Παράλληλα θα συνεχίζει να διογκώνεται το τεράστιο πρόβλημα ανεύρεσης στέγης για οικογένειες, φοιτητές κ.λπ. που αν καταφέρουν να βρουν κατοικία για μίσθωση, πράγμα που ιδίως κατά τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου είναι εξαιρετικά δυσχερές, αναγκάζονται να πληρώνουν για αυτή υπέρογκα ενοίκια.

Και θα συνεχίζουμε να διαβάζουμε δημοσιεύματα για πληρότητες και αφίξεις που καμία σχέση δεν έχουν με τις δικές μας επιχειρήσεις.

Και θα συνεχίζουμε να μιλάμε για τα φαινόμενα υπερτουρισμού και να ψάχνουμε λύσεις για το πώς θα μπορούσαν να περιοριστούν, προσποιούμενοι πως δεν καταλαβαίνουμε ότι αυτά οφείλονται ξεκάθαρα στην ανεξέλεγκτη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης και της παραξενοδοχείας – άλλωστε και μόνο τα στοιχεία των ξενοδοχειακών κλινών που δημιουργήθηκαν την τελευταία 10ετία δείχνουν πως για τον υπερτουρισμό οι μόνες που δεν ευθύνονται είναι οι δικές μας επιχειρήσεις.

Δεν γνωρίζουμε αν άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, που αποκομίζουν οφέλη από τη βραχυχρόνια μίσθωση, αδιαφορώντας για την τεράστια βλάβη που ο τουρισμός μας υφίσταται από μια δραστηριότητα που λειτουργεί χωρίς πλαίσιο, έχουν οικονομικό συμφέρον να συνεχίσει η Ελληνική Πολιτεία να κάνει τα στραβά μάτια», καταλήγει η ΠΟΞ.

Πηγή: www.newmoney.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τελευταία Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *