Βρετανία: Οριστικό | Καταργείται το PCR και αντικαθίσται από τεστ αντιγόνου | Πιο εύκολα τα ταξίδια

Τα τεστ αντιγόνου αντικαθιστούν τα δαπανηρά PCR τεστ, από τις 24 Οκτωβρίου, για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες που αφικνούνται στη Βρετανία και οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στην “κόκκινη” ταξιδιωτική λίστα, μετά από οριστική απόφαση της βρετανική κυβέρνησης. 

Τα τεστ θα είναι διαθέσιμα για κράτηση μέσω μιας λίστας ιδιωτικών παρόχων στον ιστότοπο GOV.UK, από τις 22 Οκτωβρίου. Οι επιβάτες θα πρέπει να τραβήξουν μια φωτογραφία το τεστ και την αναφορά κράτησης που παρέχεται από τον ιδιωτικό πάροχο και να τα στείλουν πίσω για να επαληθεύσουν το αποτέλεσμα.

Επίσης, θα μπορούν να κάνουν κράτηση για τεστ κατά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ειδικά κέντρα που βρίσκονται σε ορισμένα αεροδρόμια. Τα τεστ πρέπει να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό ή πριν από τη δεύτερη ημέρα άφιξης ενός επιβάτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όποιος βγει θετικός θα πρέπει να απομονωθεί και να κάνει επιβεβαιωτικό τεστ PCR.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αλλαγή αυτή “χάρη στην επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και σε όλο τον κόσμο, το οποίο έχει προστατεύσει εκατομμύρια ανθρώπους και έχει μειώσει τους κινδύνους νόσησης κατά την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών”, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Ανακουφισμένη η τουριστική-ταξιδιωτική βιομηχανία

Η βιομηχανία των αερομεταφορών υποδέχθηκε με μεγάλη ανακούφιση την απόφαση αυτή της βρετανικής κυβέρνησης, με τον Tim Alderslade, διευθύνοντα σύμβουλο της Airlines UK, να λέει ότι πρόκειται για υπέροχα νέα για τις οικογένειες που επιθυμούν να κάνουν κάποιο ταξίδι κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών του φθινοπώρου.

“Οι εμβολιασμένοι επιβάτες δεν χρειάζεται να κάνουν ένα ακριβό τεστ PCR όταν επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που θα μειώσει περαιτέρω το κόστος ταξιδιού. Αυτό προστίθεται στα θετικά νέα της περασμένης εβδομάδας με τη σημαντική μείωση της κόκκινης λίστας και την ανακοίνωση περαιτέρω αμοιβαίας αναγνώρισης των εμβολίων, που μαζί όλα αυτά αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την αναγκαία ανάκαμψη του τομέα μας”.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δημοσιεύει λίστα με ιδιωτικούς παρόχους τεστ, που πληρούν τα απαραίτητα πρότυπα, ώστε το κοινό να μπορεί να επιλέξει.

“Όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα εντοπισμού επιβατών πριν από το ταξίδι, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού αναφοράς κράτησης τεστ, που παρέχεται από έναν πάροχο. Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να ανεβάζουν τη δοκιμαστική τους αναφορά κράτησης στη φόρμα εντοπισμού επιβατών, από τις 22 Οκτωβρίου, για άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 24 Οκτωβρίου. Οι ταξιδιώτες που εμβολιάστηκαν σε περισσότερες από 100 χώρες και εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Γκάνας, του Χονγκ Κονγκ, της Ινδίας, του Πακιστάν, της Νότιας Αφρικής και της Τουρκίας, θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι πλήρως εμβολιασμένοι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό σημαίνει ότι θα απαλλάσσονται από την καραντίνα και ταυπόλοιπα μέτρα, κάτι που ισχύει για όσους δεν έχουν επισκεφθεί χώρα ή επικράτεια της κόκκινης λίστας για διάστημα δέκα ημερών πριν αφιχθούν στην Αγγλία. Οι κάτω των 18 ετών από αυτές τις χώρες θα αντιμετωπίζονται επίσης σαν να είναι πλήρως εμβολιασμένοι”, αναφέρεται σε κυβερνητική δήλωση.

Η κυβέρνηση πρόσθεσε ότι συνεχίζει να συνεργάζεται με τις ανατεθείσες διοικήσεις, για να διασφαλίσει ότι θα εξακολουθήσουν να ισχύουν αυστηρά μέτρα στα σύνορα για την προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι επιβάτες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι με ένα εξουσιοδοτημένο εμβόλιο και οι οποίοι επιστρέφουν από έναν μη κόκκινο προορισμό, πρέπει να υποβληθούν σε ένα τεστ πριν από την αναχώρηση, σε ένα τεστ PCR τη δεύτερη και την όγδοη ημέρα και να ολοκληρώσουν 10 ημέρες καραντίνας, με δυνατότητα διενέργειας τεστ κατά την πέμπτη μέρα, το οποίο στην περίπτωση που είναι αρνητικό τίθεται τέλος στην καραντίνα.

Παίρνοντας θέση, ο υπουργός Μεταφορών, Grant Shapps, δήλωσε: “Οι τελευταίες αλλαγές στον κανόνα θα κάνουν τα τεστ κατά την άφιξη απλούστερα και φθηνότερα. Η κατάργηση των δαπανηρών υποχρεωτικών τεστ PCR θα ενισχύσει την ταξιδιωτική βιομηχανία και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την εξομάλυνση των διεθνών ταξιδιών και την ενθάρρυνση των ατόμων να κλείσουν διακοπές με σιγουριά”.

Με τα σχόλια του Grant Shapps συμφώνησε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, Sajid Javid, ο οποίος είπε: “Θέλουμε να κάνουμε το ταξίδι στο εξωτερικό ευκολότερο και φθηνότερο, είτε ταξιδεύετε για δουλειά, είτε επισκέπτεστε φίλους και μέλη της οικογένειας. Αυτή η αλλαγή στα τεστ είναι δυνατή χάρη στην απίστευτη πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμού, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να ανοίξουμε με ασφάλεια τα ταξίδια καθώς μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό”.

Από την πλευρά της η Dr Jenny Harries, διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δήλωσε: “Τα τεστ, μαζί με τα εμβόλια, παραμένουν μία από τις πρώτες γραμμές άμυνάς μας κατά του Covid-19. Η λήψη ενός τεστ όσο το δυνατόν νωρίτερα κατά την άφιξη και η απομόνωση, όταν είναι απαραίτητο, μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού και στην προστασία των συνανθρώπων μας”.

Πηγή: money-tourism.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τελευταία Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *