Κινδυνεύουν με κατάρρευση οι διακοπές των Βρετανών αυτό το καλοκαίρι; Το μεγάλο «αγκάθι» των διαβατηρίων

Πέρα από την αβεβαιότητα για τις διακοπές στο εξωτερικό, τα σχέδια διακοπών των Βρετανών ταξιδιωτών για αυτό το καλοκαίρι κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και εξαιτίας των καθυστερήσεων στην έκδοση διαβατηρίων αλλά και της σύγχυσης που προκαλεί το Brexit.

Οι Βρετανοί ενδέχεται να χρειαστεί να περιμένουν έως και 10 ημέρες προκειμένου να εκδώσουν νέο διαβατήριο αυτό το καλοκαίρι, όπως προειδοποιεί ο κυβερνητικός οργανισμός διαβατηρίων HM Passport Office, έπειτα από καθυστερήσεις στη διαδικασία έκδοσης που προκαλεί η πανδημία και η πρόσφατη αύξηση αιτήσεων για νέα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σύμφωνα με το ανανεωμένο χρονοδιάγραμμα, μια αίτηση που υποβάλλεται σήμερα μπορεί να οδηγήσει σε έκδοση διαβατηρίου στα μέσα Ιουνίου, ένα μήνα μετά την επίσημη επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών στις 17 Μαϊου. Για το λόγο αυτό, όσοι επιδιώκουν να κάνουν διακοπές νωρίς μέσα στο καλοκαίρι θα χρειαστεί να ελέγξουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα το συντομότερο δυνατό.

Εν τω μεταξύ, έρευνα των βρετανικών ταχυδρομείων αποκάλυψε ότι 22 εκατ. Βρετανοί δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά με τις νέες απαιτήσεις διαβατηρίου μετά το Βrexit, στις οποίες περιλαμβάνεται η ανάγκη για περιθώριο 6 μηνών ισχύος των διαβατηρίων για τα περισσότερα ταξίδια στην ΕΕ.

Σχεδόν οι μισοί Βρετανοί ταξιδιώτες κινδυνεύουν να χάσουν τις διακοπές τους εξαιτίας της γραφειοκρατίας στις διαδικασίες αυτές, με την έρευνα να αποκαλύπτει ότι το 42% δεν είναι ενήμεροι για τους νέους κανονισμούς ισχύος διαβατηρίων και το 37% να μη γνωρίζουν πότε λήγει η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλειας Υγείας τους (EHIC).

Μόλις 4 εκατ. Βρετανοί έκαναν αίτηση για διαβατήριο το 2020, έναντι 7 εκατ. που έκαναν το ίδιο σε χρονιές κανονικότητας, ενδεικτικό ότι καθώς θα αίρονται οι απαγορεύσεις στα ταξίδια, οι καθυστερήσεις στην έκδοση διαβατηρίων θα χειροτερεύουν.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τελευταία Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *