Βρετανία | Μπόρις Τζόνσον: Αίρονται οι περιορισμοί από τις 19 Ιουλίου- χωρίς καραντίνα η επιστροφή από τις πορτοκαλί χώρες

Στις 19 Ιουλίου θα αρθούν όλοι οι νομικοί περιορισμού κατά της πανδημίας στην Αγγλία, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Ως προς τους περιορισμούς στα ταξίδια, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και τους άλλους μεσογειακούς προορισμούς που βρίσκονται στην πορτοκαλί ζώνη, ο κ.Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με την ταξιδιωτική βιομηχανία για να μπορούν οι πλήρως εμβολιασμένοι να επιστρέφουν από τις πορτοκαλί χώρες χωρίς την υποχρέωση καραντίνας. Το πότε θα συμβεί αυτό θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, σε συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι στις 19 Ιουλίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα καταργηθεί το όριο στις συναθροίσεις ατόμων σε ανοιχτούς και σε κλειστούς χώρους, όπως θέατρα, νυχτερινά κλαμπ, μαζικές εκδηλώσεις κλπ. Καταργείται επίσης η υποχρέωση για τήρηση αποστάσεων.

Δεν θα απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού Covid, εκτός εάν το θελήσει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συστήνει τη χρήση μάσκας, όμως η υποχρέωση αυτή καταργείται και στους κλειστούς χώρους.

Ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε επίσης ότι επαφίεται στον εργοδότη η εργασία από το σπίτι υπαλλήλων του, χωρίς πλέον να υπάρχει νομική δέσμευση για τηλεργασία.

Τέλος, ο χρόνος μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου περιορίζεται στις 8 εβδομάδες από τις 12 και για τους κάτω των 40 ετών,

Η ακριβής απόφαση για την άρση των περιορισμών θα ληφθεί στις 12 Ιουλίου.

Αποτελεσματικά τα εμβόλια και κατά της μετάλλαξης Δέλτα

Όπως έγραψε η DW, τον Ιούνιο η μετάλλαξη Δέλτα οδήγησε σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και υποχρέωσε την βρετανική κυβέρνηση να αναβάλλει το τέταρτο και τελευταίο βήμα εξόδου από το λοκντάουν για τις 19 Ιουλίου από τις 21 Ιουνίου που ήταν και το αρχικό πλάνο. Παρά την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων όμως, που πλέον έχουν φτάσει τα περίπου 25.000 την ημέρα, η Αγγλία οδεύει πρόσω ολοταχώς προς την ελευθερία.

Σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση, η συσχέτιση μεταξύ των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει πλέον «σπάσει». Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες 7 ημέρες ήταν αυξημένα κατά 67% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όμως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό κατά 24% ενώ οι θάνατοι παρουσίασαν οριακή μείωση και παραμένουν κατά μέσο όρο σε 17 την ημέρα.

Τα στοιχεία αυτά δίνουν τη δυνατότητα στη κυβέρνηση να πάρει το ρίσκο από τις 19 Ιουλίου να πετάξει τις μάσκες και να τις κάνει προαιρετικές σε μέσα μαζικής μεταφοράς, εστιατόρια και μαγαζιά. Παράλληλα θα καταργήσει και το μέτρο των αποστάσεων, αλλάζοντας τους κανόνες πληρότητας σε καταστήματα εστίασης και λιανεμπορίου, ενώ θα ανοίξει τα διεθνή ταξίδια στους πλήρως εμβολιασμένους.

Η σιγουριά και η αισιοδοξία του Μπόρις Τζόνσον αλλά και του νέου Υπουργού Υγείας Σάντζιντ Τζάβιντ προκύπτουν από το γεγονός ότι τα εμβόλια είναι άκρως αποτελεσματικά απέναντι και στη μετάλλαξη Δέλτα που έχει γίνει και η βασική στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στοιχεία από τον Δημόσιο Οργανισμό Υγείας της Αγγλίας δείχνουν ότι ειδικά το εμβόλιο της Pfizer μειώνει τη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο κατά 94% ακόμα και από την πρώτη δόση. Το αντίστοιχο ποσοστό του εμβολίου της AstraZeneca είναι στο 71%.

Ήδη το 85,7% του ενήλικου πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει λάβει έστω την πρώτη δόση εμβολίου ενώ το 63,4% έχει λάβει και την δεύτερη. Μάλιστα η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει κάποια νέα εμβολιαστικά κέντρα για περαστικούς (walk – in) όπου τους δίνει τη δυνατότητα να εμβολιαστούν χωρίς ραντεβού. Στα κέντρα αυτά οι δεύτερες δόσεις μπορούν να γίνουν αρκετά νωρίτερα από το διάστημα 8 έως 12 εβδομάδων που προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός.

Πηγή: www.tornosnews.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τελευταία Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *