TUI: Πως κινούνται οι κρατήσεις για το Καλοκαίρι | +22% οι τιμές | Αποτελέσματα Q1

Ισχυρή ζήτηση για το καλοκαίρι του 2022 προβλέπει ο όμιλος TUI, αναφέροντας μια “πολύ ισχυρή δυναμική κρατήσεων”, με τις μέσες τιμές να αυξάνονται κατά 22%. Την ίδια στιγμή οι χειμερινές εποχικές απώλειες  μειώνονται, καθώς ο όμιλος ανακάμπτει από την πανδημία.

Κατά την παρουσίαση των δεδομένων του ομίλου για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους (2021-2022), δημοσιοποιήθηκαν τα εξής:

  • Τα έσοδα το 1ο τρίμηνο του 2022 ανέρχονται στα 2,37 δισ. ευρώ, πέντε φορές υψηλότερα από το προηγούμενο έτος (1ο τρίμηνο 2021: 468 εκατ. ευρώ).
  • 2,3 εκατομμύρια επισκέπτες ταξίδεψαν με την TUI την υπό εξέταση περίοδο -τέσσερις φορές περισσότεροι από το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (0,5 εκατομμύρια).
  • Υψηλή ρευστότητα και το χειμερινό τρίμηνο στα 3,3 δισ. ευρώ.
  • Ισχυρή δυναμική κρατήσεων, σε όλες τις αγορές, με νέες κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2022 πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα.

TUI GROUP work Q1 results 2022Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρίας, τον φετινό χειμώνα η συνεχιζόμενη τουριστική δραστηριότητα και η συνεπής εφαρμογή της δρομολογημένης αναπροσαρμογής μείωσαν σημαντικά τις συνήθεις εποχικές ζημίες στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο σε -274 εκατ. ευρώ, από -676 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Ταυτόχρονα, τα έσοδα πενταπλασιάστηκαν σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και ανήλθαν σε 2,37 δισ. ευρώ, από 468 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ο τομέας Hotels & Resort κατέγραψε το δεύτερο θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα (υποκείμενο EBIT) από την έναρξη της πανδημίας, τους μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2021, στα 61 εκατ. ευρώ (προηγούμενο έτος: -96 εκατ. ευρώ). Ενώ, η μέση τιμή δωματίου αυξήθηκε κατά 12 ευρώ σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στα 72 ευρώ.

Στον τομέα της κρουαζιέρας, 14 από τα 16 πλοία του ομίλου ήταν σε λειτουργία κατά την περίοδο αναφοράς (προηγούμενο έτος: 5 από 15). Ως αποτέλεσμα, οι ημέρες επιβατών τετραπλασιάστηκαν σε 1,0 εκατομμύρια. Το υποκείμενο EBIT του τομέα βελτιώθηκε σε -32 εκατ. ευρώ, από -98 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος:

Η TUI Musement μείωσε επίσης τις εποχικές τριμηνιαίες ζημίες της, με το υποκείμενο EBIT στα -13 εκατ. ευρώ, από -33 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός των διακοπών, εκδρομών και δραστηριοτήτων που πωλήθηκαν πολλαπλασιάστηκε σε συνολικά 1,1 εκατομμύρια. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αριθμός των μεταφορών σχεδόν τριπλασιάστηκε σε 3,3 εκατομμύρια.

Για τον χειμώνα 2021/22, η TUI θα επιδιώξει να φθάσει στα κατώτερα έως μεσαία προ-πανδημικά επίπεδα δυναμικότητας του 60-80%. Μέχρι στιγμής, περίπου 2,3 εκατομμύρια επισκέπτες έχουν ταξιδέψει με την TUI κατά το πρώτο χειμερινό τρίμηνο. Στο +15%, οι μέσες τιμές που επιτεύχθηκαν είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι τον χειμώνα 2018/19.

Ισχυρή θέση ρευστότητας

Χάρη στην ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας και τη συνεπή εφαρμογή του μετασχηματισμού και της αναπροσαρμογής του ομίλου, η TUI διατηρεί ισχυρή θέση ρευστότητας, ακόμη και κατά το χειμερινό τρίμηνο, το οποίο είναι συνήθως ασθενέστερο για τον κλάδο. Έτσι στις 4 Φεβρουαρίου 2022, η TUI διέθετε μετρητά και ταμειακά ισοδύναμα ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με την επιτυχή δεύτερη αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα ίδια κεφάλαια της TUI AG βελτιώθηκαν από 3,0 δισεκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, τα ίδια κεφάλαια του ομίλου TUI είναι επίσης θετικά και ανέρχονται σε 0,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η περίοδος της πανδημίας χρησιμοποιήθηκε για να μετασχηματιστεί η TUI. Όλα τα μέτρα του προγράμματος αποδοτικότητας που ξεκίνησε το 2020 έχουν ήδη υλοποιηθεί. Κατά το οικονομικό έτος 2022, περίπου το 90% του στόχου μείωσης του κόστους θα έχει, ήδη, αποτυπωθεί στα κέρδη, καθώς το πρόγραμμα προβλέπει ετήσια εξοικονόμηση 400 εκατομμυρίων ευρώ, από το 2023 και μετά. Στο πλαίσιο αυτό, την προσεχή άνοιξη (1η Απριλίου 2022), ο Όμιλος σχεδιάζει να επιστρέψει περίπου 0,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικές ενισχύσεις ως πρώτο βήμα.

Επιστρέφουν οι κρατήσεις στα επίπεδα του 2019, αυξημένες οι μέσες

Για το καλοκαίρι του 2022 παρατηρείται μια πολύ ισχυρή δυναμική κρατήσεων, η οποία παρουσίασε εξασθένιση  μόνο στα τέλη Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής Omicron, η οποία δεν είχε ακόμη ερευνηθεί εκείνη την περίοδο. Επί του παρόντος, εξακολουθεί να παρατηρείται μια τάση προς βραχυπρόθεσμες κρατήσεις, αλλά η εμπιστοσύνη στην πρόοδο για τον τερματισμό της πανδημίας ενισχύεται και οι κρατήσεις διακοπών, με τη σειρά τους, αυξάνονται σημαντικά.

Μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, 3,5 εκατομμύρια πελάτες της TUI είχαν κάνει κράτηση ταξιδιού για το καλοκαίρι του 2022. Αυτό είναι περίπου το 72% του επιπέδου του καλοκαιριού 2019 την ίδια στιγμή. Ωστόσο, οι νέες κρατήσεις ξεπερνούν πλέον το 100% του επιπέδου του καλοκαιριού 2019, οπότε ο Όμιλος αναμένει ότι το καλοκαίρι 2022 θα είναι κοντά στο επίπεδο πριν από την πανδημική κρίση.

joussen tui d e51400cb2aeb
Fritz Joussen, Ceo TUI @ www.castelalfi.com

Όπως και το προηγούμενο έτος, σημειώνει η TUI στην ανακοίνωσή της, οι άνθρωποι κάνουν κρατήσεις υψηλότερης ποιότητας και προγραμματίζουν αυξημένο προϋπολογισμό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Οι μέσες τιμές είναι περαιτέρω αυξημένες, σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 22%. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι, κυρίως, η αυξημένη ζήτηση για οργανωμένες διακοπές, καθώς και για προσφορές υψηλότερης αξίας και περισσότερες πρόσθετες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα αναβαθμίσεις στην κατηγορία του ξενοδοχείου ή του δωματίου.

“Αναμένουμε ένα ισχυρό καλοκαίρι του 2022. Υπάρχει ανεκπλήρωτη ζήτηση μεταξύ των πελατών. Το βλέπουμε αυτό σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές προέλευσης. Τα δύο τελευταία οικονομικά τρίμηνα έδειξαν ότι ο όμιλος συνεχίζει να σταθεροποιείται. Κάθε βήμα προς την κανονικότητα δίνει στους ανθρώπους εμπιστοσύνη και η ζήτηση για διακοπές αυξάνεται άμεσα. Παρά τη συνεχιζόμενη τάση για πολύ βραχυπρόθεσμες κρατήσεις, βλέπουμε την ισχυρή ζήτηση για το επερχόμενο καλοκαίρι του 2022”, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου TUI, Fritz Joussen.

Πηγή: money-tourism.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τελευταία Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *