Τουρισμός: Ανακάμπτει η γερμανική αγορά, ψηλά στις προτιμήσεις η Ελλάδα

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Έτοιμοι να ταξιδέψουν φέτος δηλώνουν οι Γερμανοί τουρίστες, αφήνοντας πίσω τους περιορισμούς της πανδημίας, αλλά και την ανασφάλεια στον προγραμματισμό διακοπών που προκάλεσε το ξέσπασμα του ρωσοουκρανικού πολέμου.

Οι Γερμανοί μάλιστα θέλουν να κάνουν περισσότερες διακοπές στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι από ό,τι το 2021 ή το 2020, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε η ITB Berlin και η γερμανική ερευνητική εταιρεία Statista.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έρευνα Καταναλωτή της Statista “Global Consumer Survey (GCS)”, περισσότερο από το 62% των Γερμανών σχεδιάζει τουλάχιστον ένα ταξίδι τους επόμενους 12 μήνες.

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί βρίσκονται γενικά ψηλά στη λίστα των Γερμανών παραθεριστών. Σύμφωνα με την GCS, το 54% όσων ταξιδεύουν φέτος σκοπεύουν να κάνουν διακοπές στην Ευρώπη και ένα επιπλέον 18% στην Ασία, η οποία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση.

Η πανδημία του Covid έχει σίγουρα επηρεάσει την ταξιδιωτική συμπεριφορά των καταναλωτών, αλλά μπορεί να μην την άλλαξε ουσιαστικά, δείχνουν οι έρευνες. Σύμφωνα με την GCS, η πανδημία έχει επηρεάσει την ταξιδιωτική συμπεριφορά του 90% των ταξιδιωτών στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Φέτος, το 36% των ερωτηθέντων στη Γερμανία θέλει να ξοδέψει περισσότερο στις διακοπές από ό,τι πριν από την πανδημία, το 31% περίπου το ίδιο και το 31% στοχεύει να ξοδέψει λιγότερα. Περίπου το 50% έχει προϋπολογισμό ταξιδιού 2.000 ευρώ ή περισσότερο, ενώ το 17% σχεδιάζει να ξοδέψει πάνω από 3.000 ευρώ για τις διακοπές του.

Σχεδόν ένας στους τέσσερις (24%) θέλει να κάνει περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες από ό,τι πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την έρευνα.
Ψηλά η Ελλάδα

Η ζήτηση, μετά το αρχικό πάγωμα, ξεκινά να ανακάμπτει για τους ελληνικούς προορισμούς. Κρήτη, Ρόδος, Κως και Πελοπόννησος είναι μεταξύ των δημοφιλών επιλογών.

Σημειώνεται πως για τη χώρα μας η γερμανική αγορά είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη “δεξαμενή” επισκεπτών και εσόδων. Τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 108,9% έναντι του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 2,37 δισ. ευρώ- το υψηλότερο νούμερο από όλες τις αγορές του εξωτερικού-, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση παρουσίασε άνοδο κατά 96,6% και διαμορφώθηκε σε τρία εκατομμύρια ταξιδιώτες σε σύνολο 14,7 εκατομμυρίων αφίξεων.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως η TUI προσφέρει φέτος στην Ελλάδα το μεγαλύτερο σε όγκο πρόγραμμα όλων των εποχών, προσφέροντας 4.500 ξενοδοχεία σε 24 ελληνικούς προορισμούς. Ο γερμανικός κολοσσός αναμένει το 2022 περίπου τρία εκατομμύρια επισκέπτες στην Ελλάδα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες προέλευσης πελατών, δηλαδή μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών από τα προ κρίσης επίπεδα του 2019. Λόγω της υψηλής ζήτησης για τους ελληνικούς προορισμούς, η TUI ξεκινάει τη σεζόν στην Ελλάδα τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια, με 62 πτήσεις εντός του Απριλίου προς την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κω.

Πηγή: www.capital.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τελευταία Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *