Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για την παροχή βίζας σε ψηφιακούς νομάδες

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΚΙΑΘΟΥ

της Εύας Οικονομάκη

Την παροχή ψηφιακής βίζας για την προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων, των εργαζομένων δηλαδή που δουλεύουν εξ αποστάσεως από τους φορητούς υπολογιστές τους, χωρίς να εδρεύουν σε συγκεκριμένη τοποθεσία, εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση. Το σχέδιο, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα σκαριά, προβλέπει την παροχή βίζας, που ουσιαστικά θα αποτελεί μια άδεια διαμονής ειδικού σκοπού, με βάση εισοδηματικά κριτήρια σε συνδυασμό με ειδικά φορολογικά κίνητρα.

Η σημασία της ψηφιακής βίζας

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 50ή θέση ανάμεσα σε 85 αγορές του κόσμου στον δείκτη «Digital Nomad Index», όπως αποτυπώνεται σε πρόσφατη έρευνα βρετανικής εταιρείας, με τη χώρα μας να μην έχει αξιοποιήσει ακόμη την τεράστια αυτή δεξαμενή εργαζομένων.

Τη σημασία του εγχειρήματος της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώνουν τα στοιχεία του περίφημου ΜΙΤ (Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης), που υποστηρίζει ότι, αν η Ελλάδα κατάφερνε να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε μια χρονιά και αυτοί παρέμεναν εδώ για 6 μήνες, το όφελος θα μπορούσε να φτάσει τα 1,6 δισ. ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στα έσοδα που αποφέρει μία εβδομάδα παραμονής 2,5 εκατ. τουριστών.

Το υφιστάμενο καθεστώς προβλέπει ότι όσοι εργαζόμενοι, επαγγελματίες και επιστήμονες κατοικούν στο εξωτερικό μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας για επτά χρόνια, θα πληρώνουν μειωμένο κατά 50% φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ενώ απαλλάσσονται από το τεκμήριο της κατοικίας ή του επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης. Ωστόσο, οι ψηφιακοί νομάδες συνήθως δεν μένουν σε έναν τόπο για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, «σπάζοντας» ουσιαστικά την παραδοσιακή νόρμα εργασίας που θέλει τον κάθε επαγγελματία να εργάζεται από το γραφείο.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται φορολογικά κίνητρα εστιασμένα στην ιδιαιτερότητα του περιορισμένου χρόνου διαμονής των συγκεκριμένων εργαζομένων, που μπορεί, όμως, να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, αφού ορισμένοι ενδεχομένως να ενδιαφέρονταν να προχωρήσουν σε επενδύσεις στη χώρα μας.

digital nomads

Το παράδειγμα της Κρήτης

Oι ψηφιακοί νομάδες (digital nomads) θα ανέλθουν σε 1 δισεκατομμύριο άτομα έως το 2035 και η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της πίτας, στο πλαίσιο του ευρύτερου φορολογικού προσκλητηρίου που απευθύνει σε φυσικά πρόσωπα και συνταξιούχους προκειμένου να έρθουν στη χώρα μας.

Η Κρήτη αποτελεί την περιοχή που, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ψηφιακών νομάδων. Το www.workfromcrete.gr είναι το πρώτο site που λειτουργεί σε επίπεδο περιφερειών στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας πως για την Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί στρατηγική επιλογή η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, μέσα από μια σειρά στοχευόμενων δράσεων. Η ψηφιακή πλατφόρμα περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και την τεχνογνωσία που αναζητεί η νέα γενιά επαγγελματιών, ενώ θα διασυνδεθεί με φορείς στο εξωτερικό και θα αποτελέσει μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας.

Πρόσφατα άλλωστε, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή το ζήτημα των ψηφιακών νομάδων και είμαστε πλέον σε θέση να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Εκ μέρους του υπουργείου Τουρισμού, το πρώτο και εναρκτήριο βήμα για την κατάρτιση του ολοκληρωμένου σχεδίου προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα είναι η οργάνωση ενός κύκλου διαβουλεύσεων μεταξύ των αρμόδιων φορέων. Στόχος είναι ο προσδιορισμός μιας δέσμης αναγκαίων δράσεων οι οποίες θα κάνουν την Ελλάδα ακόμα πιο δελεαστική στους ψηφιακούς νομάδες, καθώς και γενικότερα σε όλους όσοι θα ήθελαν να εργαστούν από τη χώρα μας, για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα».

nomads

Η Βusiness visa

Στο ευρύτερο πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων και διαμόρφωσης ενός φιλοεπιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή την Business Visa.

Η Business Visa, επί της ουσίας, αφορά πολίτες τρίτων χωρών που επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνέδρια, εκθέσεις, συναντήσεις, διασκέψεις ή εκδηλώσεις επιχειρηματικού χαρακτήρα, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τη συνήθη γραφειοκρατική διαδικασία έκδοσης visa. Σε αυτήν την περίπτωση, Έλληνες πολίτες θα υποβάλουν στις αρμόδιες προξενικές Αρχές ένα τυποποιημένο έντυπο πρόσκλησης, αναλαμβάνοντας παράλληλα την ευθύνη για τη φιλοξενία των αιτούντων θεώρηση. Η νέα επιχειρηματική πρόσκληση εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

 

Πηγή: www.tourismtoday.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τελευταία Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *