Πότε θα δοθεί το κεφάλαιο κίνησης στις τουριστικές επιχειρήσεις

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΚΙΑΘΟΥ
της Εύας Οικονομάκη

Μέσα στον Μάιο φιλοδοξεί το οικονομικό επιτελείο να ανακοινώσει επίσημα το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Η ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, με πόρους από το ΕΣΠΑ, θα είναι αντίστοιχη με εκείνη που θα δοθεί στις επιχειρήσεις της εστίασης και, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ.

Ποιοι θα ενταχθούν

Η μη επιστρεπτέα αυτή ενίσχυση θα δοθεί με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, έτσι ώστε να μπορέσουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους κατά την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους, στο πλαίσιο του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού.

Στόχος των συναρμόδιων υπουργείων, τα οποία αυτή την περίοδο διαμορφώνουν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα ενταχθούν οι επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι να λάβουν ενίσχυση, πέρα από τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, και άλλες αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις, όπως τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι φορείς εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.

«Το κεφάλαιο κίνησης συνδέεται άμεσα με τις ανάγκες που πρέπει να καλύψει κάθε πληττόμενη επιχείρηση για να μπορέσει να λειτουργήσει, γι’ αυτό και στόχος μας είναι να “τρέξει” άμεσα το συγκεκριμένο πρόγραμμα», επισημαίνουν στο tourismtoday πηγές.

Τα κριτήρια

Όπως μάλιστα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αυτό το διάστημα τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών και Τουρισμού επεξεργάζονται τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους για να συντάξουν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει η κατανομή των κονδυλίων στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Τα κριτήρια αυτά ενδέχεται να αφορούν το μέγεθος της επιχείρησης ή τον αριθμό των εργαζομένων.

Εξοικονομώ

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τις τουριστικές επιχειρήσεις, αφού η συνεισφορά του τουρισμού, άμεση και έμμεση, διαμορφώνεται στο 35% του ελληνικού ΑΕΠ, δρομολογείται μία ακόμη παρέμβαση που θα αφορά τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα.

Μέσα στον Ιούνιο, κατά τις πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί και το νέο Εξοικονομώ, στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση των ενεργειών βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30%.

Το Εξοικονομώ Επιχειρώντας, συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο τραπέζι

Την ίδια στιγμή, κατά τις πληροφορίες, εξετάζεται η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών που ισχύει σήμερα για τα ξενοδοχεία 12μνης διάρκειας να επεκταθεί πέραν του Ιουνίου προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρήσεις κατά την επαναλειτουργία τους, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η δημιουργία ενός προγράμματος επιδότησης για τους εργαζομένους του κλάδου που έχουν μείνει για μήνες εκτός της αγοράς εργασίας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη του κλάδου για την επόμενη ημέρα, με τον ελληνικό τουρισμό να καλείται να καλύψει το χαμένο περσινό έδαφος σε ένα έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τελευταία Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *