Παράταση των μέτρων στήριξης μέχρι τον Σεπτέμβριο ζητά το ΞΕΕ

της Εύας Οικονομάκη

Παράταση της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας για τα ξενοδοχεία και μετά την 1η Ιουλίου ζητά με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, και προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θοδωρή Σκυλακάκη το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ).

Τι αναφέρει η επιστολή

Στην επιστολή, η οποία απεστάλη στις 16 Ιουνίου και την οποία υπογράφει ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του ΞΕΕ, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «θα είναι εξαιρετικά επίφοβο για όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων να αρθεί από 1/7/2021 η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας καθώς δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη πως η ζήτηση θα μπορέσει να καλύψει την προσφορά ακόμη και με την χρήση διαθέσιμων εργαλείων, όπως το Συνεργασία. Ιδιαίτερα για τα αστικά κέντρα, όπου η ζήτηση δεν πρόκειται, ακόμα και υπό ιδανικές συνθήκες, να επανέλθει πριν τον μήνα Σεπτέμβριο, η παράταση του μέτρου αυτού θεωρείται αναπόφεκτη».

Μάλιστα, το ΞΕΕ θέτει θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι «κάθε μέρα που περνά μειώνει την πιθανότητα τα μέχρι τώρα προβλεπόμενα μέτρα να αρκέσουν προκειμένου να στηρίξουν την βιωσιμότητα του κλάδου» και χαρακτηρίζοντας τη φετινή χρονιά «ασταθή».

«Διανύοντας πια τον μήνα Ιούνιο συνειδητοποιούμε όλοι, πως δυστυχώς και η φετινή χρονιά αποδεικνύεται ασταθής και δεν προσφέρεται για ασφαλείς προβλέψεις. Η συνεχής μεταβολή του ξεκινήματος της τουριστικής ροής προς την χώρα μας οδηγεί σε περαιτέρω αβεβαιότητα τον κλάδο μας. Από την άλλη όμως είναι σαφές πως υπάρχει παγκοσμίως ανάγκη και θέληση για ταξίδια όπου μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες αναμένουμε μία ισχυρή και απότομη άνοδο στα βασικά μεγέθη των τουριστικών επιδόσεων της χώρας», αναφέρεται στην επιστολή.

Τα ξενοδοχεία που έχουν πληγεί περισσότερο

Σε άλλο σημείο της επιστολής το ΞΕΕ τονίζει ότι η ανάκαμψη δεν πρόκειται να είναι ούτε γεωγραφικά οριζόντια ούτε ισομερώς κατανεμημένη στις διάφορες μορφές τουρισμού και εστιάζει στα παρακάτω σημεία:

– Τα αστικά Ξενοδοχεία λειτουργούν ήδη το 2021 με πολύ μεγάλη μείωση τζίρου σε σχέση με το 2020 όπου είχαν λειτουργήσει σχεδόν όλο το πρώτο τρίμηνο.

– Τα ορεινά Ξενοδοχεία, δεν ολοκλήρωσαν την σεζόν του 2020 και δεν λειτούργησαν καθόλου την σεζόν 2020-2021 καθώς ήταν κλειστά. Αποτέλεσμα αυτού να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη περίοδο απραξίας.

– Τα ξενοδοχεία που εξαρτώνται από τον συνεδριακό – εκθεσιακό τουρισμό, καθώς εκ της φύσεως τους τα συνέδρια προγραμματίζονται μήνες έως και έτη νωρίτερα, εκ των πραγμάτων μεταθέτει για αυτά την όποια ανάκαμψη επί πλέον των σημερινών δυσκολιών και περιορισμών που απαιτούνται στην διενέργεια συνεδρίων και εκθέσεων.

«Η αποφυγή μιας συστημικής δυσκολίας είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας αλλά και την επιβίωση ενός κλάδου που έφτασε να συνεισφέρει πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ (8.000.000.000) στο ΑΕΠ της χώρας το 2019, επανεπενδύοντας ένα δισεκατομμύριο ευρώ (1.000.000.000) τον χρόνο μόνο σε ανακαινίσεις, τροφοδοτώντας 17 κλάδους και 9 τομείς.

Είμαστε σίγουροι πως με μία εστιασμένη και εύστοχη από εδώ και πέρα στήριξη , το Ελληνικό ξενοδοχείο θα μπορέσει και πάλι να στηρίξει τοπικές κοινωνίες και οικονομία, όπως έκανε και κατά την διάρκεια της δεκαετούς κρίσης», καταλήγει το ΞΕΕ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τελευταία Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *