Νέο πρόγραμμα στήριξης για την τόνωση τουρισμού και εστίασης

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΚΙΑΘΟΥ

Με «φρέσκο» χρήμα σχεδιάζει η κυβέρνηση να ενισχύσει τις επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, μέσω δύο νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει σε πρώτη φάση την ενίσχυση περίπου 80 χιλιάδων επιχειρήσεων της εστίασης και σε δεύτερο χρόνο τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού.

Η εστίαση

Η ένεση ρευστότητας, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, αφορά επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Η ενίσχυση θα δοθεί στις επιχειρήσεις με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, θα γίνει απευθείας από το Δημόσιο και θα καθίσταται μη επιστρεπτέα, καθώς τα κεφάλαια αυτά θα καλυφθούν σε δεύτερο χρόνο από πόρους του ΕΣΠΑ, εφόσον η κυβέρνηση λάβει τη σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει τρεις βασικές προϋποθέσεις για όσους ιδιοκτήτες θέλουν να συμμετάσχουν στα προγράμματα:

  • Την υποχρεωτική επαναλειτουργία της επιχείρησής τους όταν και εφόσον η κυβέρνηση ανακοινώσει το άνοιγμα της εστίασης.
  • Την υποχρεωτική διατήρηση των θέσεων εργασίας για ένα χρόνο.
  • Τη μείωση του τζίρου από 30% και πάνω, με σκοπό να ενισχυθούν στην πραγματικότητα και με πλήρη διαφάνεια οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Ο τουρισμός

Με «φρέσκο» χρήμα που θα αντλήσει από το ΕΣΠΑ αναμένεται να ενισχύσει η κυβέρνηση τις τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί καθίζηση του τζίρου τους εξαιτίας της επέλασης της πανδημίας του κορωνοϊού. Το νέο πρόγραμμα για τον τουρισμό θα ακολουθήσει χρονικά εκείνο που δρομολογείται το αμέσως επόμενο διάστημα για την εστίαση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η χρηματοδότηση και σε αυτή την περίπτωση θα έχει τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών.

Το νέο πρόγραμμα που θα είναι προσανατολισμένο στον τουρισμό αναμένεται να είναι διευρυμένο και ως τούτου, εκτός από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, εξετάζεται να ενταχθούν και άλλες αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις, όπως τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι φορείς εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.

4 νέα προγράμματα

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία δρομολογεί τέσσερα νέα προγράμματα για την περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου. Στόχος είναι οι πόροι για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων να αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο θα ενταχθούν, κατά τις πληροφορίες, και κάποιες δράσεις προώθησης του γαστρονομικού τουρισμού.

Τα 4 οριζόντια προγράμματα στα οποία θα ενταχθούν επιλέξιμες δαπάνες για τον τουρισμό είναι:

  • Πρόγραμμα σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας. Η δράση θα αφορά την επαγγελματική κατάρτιση και την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού.
  • Πρόγραμμα σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το πρόγραμμα θα εστιάζει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των συστημάτων των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών. Στόχος είναι στο πρόγραμμα να ενταχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Τουρισμού και η αναβάθμιση του ψηφιακού περιεχομένου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) με κατεύθυνση την προβολή της χώρας στο εξωτερικό.
  • Πρόγραμμα σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η δράση αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στα πρότυπα του «Εξοικονομώ».
  • Πρόγραμμα σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το πρόγραμμα θα επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τελευταία Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *