«Κλείδωσε» ο νέος κατώτατος μισθός

Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις. Τα σενάρια και η τελική απόφαση της κυβέρνησης. Οι προτάσεις των φορέων και των κοινωνικών εταίρων. Πόσο κοντά βρίσκονται στο οριστικό ποσοστό που θα εφαρμοστεί για πάνω από 650.000 μισθωτούς.

«Κλείδωσε» το ύψος του νέου κατώτατου μισθού που θα ισχύσει για 650.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Η οριστική απόφαση θα «περάσει» την ερχόμενη Παρασκευή από το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου στη συνέχεια να υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη η αναγκαία υπουργική απόφαση, και να  ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Το ΚΕΠΕ και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην οριστική, αλλά όχι δεσμευτική, για την κυβέρνηση πρότασή τους, σύμφωνα με πληροφορίες κινείται κοντά στην πρόταση των φορέων που τάσσονται υπέρ μιας συγκρατημένης αύξησης που θα κινείται μεταξύ του ύψους του προβλεπόμενου για το 2023 πληθωρισμού (5% με 5,5%) και του ύψους των αυξήσεων που δόθηκαν στους συνταξιούχους (7,75%).

Βέβαια, πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για αύξηση κοντά στο 9%, προκειμένου να καλυφθεί μέρος από τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων, λόγω του πληθωρισμού του 2022, ενώ κάποιοι, κάνουν λόγο ακόμη και για αύξηση κοντά στο 12%, προκειμένου ο νέος κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 800 ευρώ.

Έτσι, η κυβέρνηση, αναμένεται να αποφασίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού από  713 ευρώ που είναι σήμερα, στην χειρότερη περίπτωση στα 752 ευρώ (+ 5,5%), ή στα  768 ευρώ (+7,75%), ή πολύ πιθανά, στα  780 ευρώ (+9%). Τέλος, δεν αποκλείεται και η αύξηση στα 800 ευρώ (12,2%).

Όπως δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο  υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, η απόφαση πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και τις  αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, λόγω του πληθωρισμού.  «Πρέπει να τα λάβει κανείς αυτά υπόψη και να καταλήξει σε μια δίκαιη απόφαση που πάντως θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό είναι δεδομένο και για λόγους κοινωνικούς γιατί βλέπουμε την δυσκολία που αντιμετωπίζουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και για πολιτικούς λόγους γιατί δεν θέλουμε να χαρίσουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας στην Αριστερά».

Οι προτάσεις των φορέων

Να σημειωθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, κατά την σύντομη διαδικασία που προηγήθηκε της κυβερνητικής απόφασης, επιστημονικοί φορείς και κοινωνικοί εταίροι είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους. Έτσι, για παράδειγμα ο ΣΕΒ τάχθηκε υπέρ μιας αύξησης 5% με 6%, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες άμεσα (με την ανακοίνωση της κυβέρνησης) και κατά επιπλέον 3 μονάδες το διάστημα 2024-2025.

Η ΤτΕΕΛΛ -0,29% διαπιστώνει περιθώριο για αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων σε ένα εύρος μεταξύ 3% και 5%, το ΙΟΒΕ κινείται προς την περιοχή του εκτιμώμενου πληθωρισμού για το 2023, το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ προτείνει αύξηση πέριξ του 5% σε συνδυασμό με στοχευμένα μέτρα ανακούφισης κατά της ακρίβειας, ενώ το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει στην έκθεσή του πως ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί κατά 8% με 10%.  Το πόρισμα του ΙΝΣΕΤΕ τάσσεται υπέρ μιας αύξησης πέριξ του 5,5%, ενώ τέλος, η ΓΣΕΕ ζητεί την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ, ήτοι 15,8%).

Σενάρια για μείωση εισφορών

Η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με την εξαγγελία για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ακόμα και αν το μέτρο εφαρμοστεί αργότερα, αλλά εντός του 2023. Μάλιστα, όσο υψηλότερη η αύξηση, τόσο πιο κοντά (χρονικά) στο 2023 αναμένεται να έρθει η πιθανή μείωση, αρχικά κατά 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας. Παράλληλα, και στο πλαίσιο των προεκλογικών εξαγγελιών, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ο σχεδιασμός, σε βάθος τετραετίας, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το μη μισθολογικό κόστος.

Πηγή: www.euro2day.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τελευταία Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *