Γ. Τάσιος: Επιμήκυνση δανείων και φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των ξενοδοχείων

“Θέλει και το επιχειρείν τη δική του ενίσχυση, διότι οι θέσεις εργασίας θα κινδυνέψουν. Να δοθεί έμμεση ρευστότητα μέσω επιμήκυνσης δανειακών, ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων”, τόνισε μιλώντας στον Alpha989 και στον Βαγγέλη Δουράκη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος υπογράμμισε ότι “Βρισκόμαστε μπροστά σε μια άλλη μεγάλη πρόκληση μετά την πανδημία – πολέμου δυστυχώς αυτή τη φορά – με απώλειες ζωών και τεράστια ανθρωπιστική κρίση και αυτό μας λυπεί ιδιαίτερα. Οι κρατήσεις έχουν παγώσει, αλλά δεν έχουμε ακυρώσεις αυτή τη στιγμή και αυτό είναι σημαντικό (μόνο πολύ λίγες από την Πολωνία και τη Ρουμανία). Ωστόσο, δεν θα έχουμε φέτος 600 χιλιάδες αφίξεις Ρώσων και 150 χιλιάδες αφίξεις Ουκρανών, αλλά είναι ένα κενό που θα μπορούσε να αναπληρωθεί από άλλες αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ”.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Δηλαδή “το πληθωριστικό τσουνάμι λόγω ενεργειακής κρίσης που εξαντλεί τη ρευστότητα και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων”:

“Μαζί με την κοινωνία, θέλει και το επιχειρείν τη δική του ενίσχυση, διότι οι θέσεις εργασίας θα κινδυνέψουν. Αν δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα κάποιος, θα κλείνει την επιχείρησή του για τον επόμενο μήνα και θα περιμένει να δει πότε θα μπορέσει να την ξανανοίξει. Το ζήτημα είναι κυρίως η πληθωριστική πίεση. Δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, είναι όλο το επιχειρηματικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει την ίδια κατάσταση και έχουμε σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να πάρουν γρήγορες απαντήσεις. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι σήμερα, είναι να πάνε πιο πίσω οι υποχρεώσεις, μέσω επιμήκυνσης δανειακών, ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Και αυτό έμμεση ρευστότητα είναι”.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα χρηματοδοτικά εργαλεία που προβλέφθηκαν λόγω πανδημίας για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων ήταν και το κεφάλαιο κίνησης ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων και η Επιδότηση Τόκων. Πράγματι εντάχθηκαν πολλές επιχειρήσεις οι οποίες όμως σήμερα, εξαιτίας της διάρκειας της Covid-19 και των αλυσιδωτών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, αδυνατούν να τηρήσουν το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Για αυτό και η ΠΟΞ έχει επισημαίνει εγκαίρως ότι η ΕΕ θα πρέπει να παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, από τα 5 στα 10 έτη.

Πηγή: money-tourism.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τελευταία Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *