Γ. Ρέτσος: «Από το τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου θα αρχίσουν να ανοίγουν ξενοδοχεία»

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για το άνοιγμα του Τουρισμού

Ο  Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κος Γιάννης Ρετσος, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε: 

«Είναι βέβαιο ότι όλοι πλέον θα αρχίσουμε να στρέφουμε τα μάτια μας στον τουρισμό.  Τα πράγματα όμως θα εξελιχθούν και θα πάρουν το δρόμο τους ανάλογα με το πώς θα εξελιχτεί η πανδημία και δεν μιλάω μόνο για την Ελλάδα, μιλάω γενικότερα για τη Ευρώπη και τις αγορές μας γιατί εδώ έχουμε έναν συνδυασμό της πανδημίας και πολιτικών αποφάσεων, δεν είναι εύκολη εξίσωση. Βλέπουμε δηλαδή ήδη ότι οι βασικές μας αγορές, οι ευρωπαϊκές χώρες, κινούνται προς μια κατεύθυνση αυστηροποίησης μέτρων. Η Γαλλία μόλις ανακοίνωσε νέο καθολικό lockdown. Η Μεγάλη Βρετανία και ο Τζόνσον  που τα πράγματα εκεί φαίνεται ότι πάνε καλύτερα, φαίνεται τώρα ότι προτίθεται να ασκήσει  μια πολιτική που θέλει ανοίγοντας την οικονομία να συγκρατήσει για ένα διάστημα όσο μπορεί τους Βρετανούς μέσα στη χώρα. Και οι Γερμανοί από την άλλη οι οποίοι έχουν ασκήσει  πάρα πολύ κακή πολιτική σε ότι έχει να κάνει με τους εμβολιασμούς προσπαθούν  δικαιολογώντας ή θέλοντας να δικαιολογήσουν αυτή την πολιτική στο εσωτερικό κοινό να αυστηροποιήσουν πάρα πολύ τις διαδικασίες.   Άρα για να είμαστε απόλυτα ρεαλιστές τουριστικά τουλάχιστον να ξεχάσουμε το διάστημα μέχρι τα τέλη Μαΐου, δεν πρόκειται να προκύψει κάτι διότι η διεθνής συγκυρία θα είναι τέτοια που δεν θα προκύψει κάτι.»

«Η κυβέρνηση καλά έκανε και έβαλε μια ημερομηνία ανοίγματος γιατί ο τουρισμός είναι μια τεράστια αλυσίδα και πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα. Καλώς μπαίνει μια ημερομηνία, 14 Μαΐου η οποία μπορεί να αναθεωρηθεί  το επόμενο διάστημα, γιατί πρέπει να περάσει το μήνυμα στους tour operator, στις αεροπορικές εταιρείες και λοιπά ότι μπορεί να αρχίσουν κάποιο προγραμματισμό μετά τα μέσα Μαΐου. Τα ξενοδοχεία  θα ανοίξουν όταν θα αρχίσουν να βλέπουν πιθανότητα να έχουν δουλειά. Το βλέπω αυτό μετά τον Ιούνιο. Από το τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου θα αρχίσουν να ανοίγουν ξενοδοχεία ανάλογα με τη δουλειά, όλα θα αρχίσουν σε στάδια. Όσο βελτιώνονται οι συνθήκες από τα τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου και μετά μπορεί για παράδειγμα να αρχίσουμε να βλέπουμε εσωτερικές μετακινήσεις, Έλληνες δηλαδή και μπορεί να δούμε από το  Ισραήλ. Έχει αρθεί η καραντίνα για κόσμο από το Ισραήλ.»

Ερωτηθεις αν πιστεύει ότι θα βοηθήσουν οι διμερείς συμφωνίες και  το πιστοποιητικό εμβολιασμού 

«Ο ΣΕΤΕ ήταν ο πρώτος που βγήκε και υποστήριξε την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού στη λογική ότι έπρεπε για πρώτη φορά να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή απόφαση για τη επανεκκίνηση των ταξιδιών. Στη συνέχεια είπαμε και πολύ σωστά υιοθετήθηκε τελικά από την ευρωπαϊκή επιτροπη και προβλέπεται κιόλας ότι θα πρέπει να προβλεφθεί και κάτι για εκτός Ευρώπης χώρες. Πολύ σωστά θα προχωρήσουν  διμερείς συμφωνίες γιατί αλλιώς αν μείνουμε μόνο επικεντρωμένοι στις ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει. Πρέπει να ανοιχτούμε περισσότερο ΗΠΑ, Ρωσία, Μέση Ανατολή και βέβαια σε κάποιες από τις Βαλκανικές χώρες όσο μπορούμε περισσότερο σε αγορές που ήδη έχουμε και είναι ώριμες για να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε το δεύτερο εξάμηνο. Θα εκμεταλλευτούμε ότι προκύψει από την ΕΕ αλλά δεν θα περιμένουμε για να ακολουθήσουμε τις όποιες εξελίξεις, θα πρέπει να προηγηθούμε με  βάση αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί.»

Ερωτηθείς αν ο στόχος της κυβέρνησης για τη φετινή τουριστική σεζόν είναι εφικτός 

«Είναι καλό ότι οι προσδοκίες προσγειώθηκαν γιατί ο προϋπολογισμός προέβλεπε το 60% των εσόδων του 2019. Καλώς ο πρωθυπουργός έθεσε το στόχο  στο όριο του 50%,  ο ΣΕΤΕ είχε πει το 50% ήδη από το Νοέμβριο του 2020. Αυτή τη στιγμή το να πει κανείς ότι υπάρχει πιθανότητα να κινηθούμε σε ένα εύρος μεταξύ 40 και 50%  των εσόδων του ’19 ακόμα είναι εφικτό, δεν έχει χαθεί αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Εμείς θέλουμε να φτάσουμε στο 50% και να το ξεπεράσουμε αλλά δεν είναι στο χέρι μας.  Θα εξαρτηθούν όλα από τους εμβολιασμούς, οι εμβολιασμοί  μέχρι σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν αποτύχει αν όμως εξελιχθούν τα πράγματα Απρίλιο –Μάιο έτσι όπως προβλέπονται οι παραδόσεις των εμβολίων στα ευρωπαϊκά κράτη και προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και δούμε ξαφνικά τον Ιούνιο ένα τείχος ανοσίας τέτοιο που να έχει  ανακόψει την πανδημία τότε τίποτα δεν αποκλείεται.  Αλλά το Α και το Ω σε αυτή την ιστορία είναι η πανδημία και η εξέλιξή της.»

Πηγή: www.newmoney.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τελευταία Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *