Φουλάρουν τα ξενοδοχεία, ανεβαίνουν οι τιμές

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το Μάιο δείχνουν πλέον και με νούμερα αυτά που έβλεπαν οι επιχειρηματίες του χώρου: αυξημένη ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα, ξενοδοχεία που αρχίζουν να γεμίζουν, προορισμούς που θα είναι fully booked στην καρδιά του καλοκαιριού.

Για το Μάιο, οπότε και ουσιαστικά ξεκίνησε η φετινή τουριστική περίοδος, το ποσοστό των ανοικτών ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα ήταν 88%. Η πληρότητα των ανοικτών ξενοδοχείων έφτασε το 49% και με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων το 41%. Η μέση τιμή δίκλινου δωματίου εκτοξεύτηκε στα 79 ευρώ.

Η άνοδος των τιμών στα δίκλινα δωμάτια είναι εμφανής. Τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η μέση πληρότητα στα ανοικτά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το ποσοστό των οποίων έφτανε το 90%) προσέγγιζε το 50%, ενώ η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου ήταν στα 62 ευρώ. Το ποσοστό ανοιχτών ορεινών ξενοδοχείων ήταν 90,1%, η μέση πληρότητα 37,7% και η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου 72 ευρώ. Όσον αφορά στα ξενοδοχεία πόλης, ανοικτά είναι το 90,4%, η μέση πληρότητα 51% και η τιμή διάθεσης 60 ευρώ.

Τον δε Μάρτιο το ποσοστό ανοιχτών ξενοδοχείων ήταν 85%. Η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία 38,4%, η μέση πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας 31,2% και η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου 53€. Αντίστοιχα στα ορεινά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, ήταν ανοικτά το 89,4%, η μέση πληρότητα ήταν 31,3% και η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου 60€. Τέλος, στα ξενοδοχεία πόλης συνεχούς λειτουργίας, το ποσοστό ανοικτών μονάδων ήταν 83,6%, η μέση πληρότητα έφτασε το 40% και η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου ήταν 51€.

Πληρότητες ήδη στο 80%

Οι επιδόσεις που θα έχει ο Ιούνιος, όπως δείχνει ο ρυθμός των προκρατήσεων, είναι ακόμη καλύτερες. Προορισμοί όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη εμφανίζουν πληρότητες ήδη στο 80%. Αρχίζουν τα γεμίζουν Πάρος, Νάξος και Τήνος, ενώ μεγάλη είναι η κίνηση Τα Σαββατοκύριακα και στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Στην Κρήτη οι πληρότητες είναι στο 70% όμως ξεκινούν να ανεβαίνουν. Οι ξενοδόχοι εκτιμούν πως αν δεν υπάρχει σημαντικός εξωγενής παράγοντας, η όρεξη για διακοπές είναι φέτος τόσο μεγάλη, που δεν θα πέφτει καρφίτσα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Στην Αθήνα είναι εμφανής η άνοδος της τουριστικής κίνησης στο εμπορικό κέντρο και οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για μεγάλη άνοδο στις κρατήσεις.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος τέλος, οι πληρότητες, και στα νησιά αλλά και σε παραθαλάσσιους προορισμούς, υπερβαίνουν το 90% και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και το 100%.

Πηγή: www.capital.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τελευταία Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *