ΕΒΕΑ: «Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα”

Εκδήλωση με θέμα τις «Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα» και κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Μίχαλος του ΕΒΕΑ. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Γιάννης Μπρατάκος, ο πρόεδρος του Hellenic Venture Capital Association και Senior Partner της ΕΟS Capital Partners κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν το μέλος ΔΣ του ΕΒΕΑ κ. Νικόλαος Κεστσόγλου.

georgiadis adonis YOR 5356«Έως σήμερα δεν υπάρχει καμία ακύρωση ή χρονική μετάθεση επενδυτικού σχεδίου, λόγω του πολέμου», επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας πάντως «δόκιμο τον προβληματισμό για το πώς θα εξελιχθεί η παγκόσμια οικονομία και τι αυτό θα σημαίνει και για την ελληνική». Ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε τους μεταρρυθμιστικούς άξονες της στρατηγικής του Υπουργείου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι εκτός από τον τουρισμό, η Ελλάδα μπορεί να έχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα και στον τομέα της βιομηχανίας και επαναβεβαίωσε την προσήλωση της Κυβέρνησης στις διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος. «Προς αυτήν την κατεύθυνση συνεργαστήκαμε με το ΕΒΕΑ επιτυγχάνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα και το ίδιο θα κάνουμε και στο μέλλον», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπρατάκος, τόνισε ότι «Τα τελευταία δύο χρόνια, παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, βλέπουμε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όσον αφορά τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, που πραγματοποίησαν το 2021 άλμα της τάξης του 70%». «Οι επιδόσεις αυτές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Επιβεβαιώνουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Και αποτυπώνουν μια μεγάλη και επιτυχημένη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος, που ενσωμάτωσε και προτάσεις και αιτήματα της επιμελητηριακής κοινότητας για τη μείωση της φορολογίας, για την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, για τη βελτίωση της εργασιακής νομοθεσίας», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.bratakos YOR 4985

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Μπρατάκος, η συμμετοχή των επενδύσεων στο ΑΕΠ παραμένει σήμερα η χαμηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για το λόγο αυτό, η επιτάχυνση των επενδύσεων εξακολουθεί να αποτελεί στοίχημα ανάπτυξης – ακόμη και επιβίωσης – για την ελληνική οικονομία στα επόμενα χρόνια. Πριν από την οικονομική κρίση, οι επενδύσεις στην Ελλάδα αποτύπωναν τα χαρακτηριστικά ενός μη βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, όπου ο κλάδος της βιομηχανίας είχε μερίδιο στο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου μόλις 4%. Οι καθαρά παραγωγικές επενδύσεις – όπως οι επενδύσεις σε εξοπλισμό και σε προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας – ήταν ισχνή μειονότητα. «Με την εμπειρία που έχουμε σήμερα, γνωρίζουμε ότι αυτό το μοντέλο πρέπει να αλλάξει. Η πρόκληση είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε περισσότερες επενδύσεις, οι οποίες διευρύνουν τις παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Επενδύσεις που δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας και καλύτερα πραγματικά εισοδήματα, μακροπρόθεσμα» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Πηγή: money-tourism.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τελευταία Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *