Bloomberg: Πώς θα λειτουργεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ΕΕ

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΚΙΑΘΟΥ

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που ετοιμάζεται να προτείνει η Κομισιόν, στις 17 Μαρτίου, θα χαλαρώσει πιθανώς τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς όχι μόνο για εκείνους που έλαβαν δόσεις εμβολίων εγκεκριμένων στην ΕΕ, αλλά και άλλων, όπως τα κινεζικά και τα ρωσικά. Ωστόσο υπάρχουν και σκέψεις σύμφωνα με τις οποίες μόνο τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούν να αναφέρονται στο πιστοποιητικό. 

Το «EU Covid Card/digital green certificate», όπως αποκαλείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα αποτελείται από τρία έγγραφα που θα πιστοποιούν ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, και με ποιο εμβόλιο, τα αποτελέσματα τεστ κορωνοϊού και αν έχει αναρρώσει από λοίμωξη της Covid-19, ανέφερε στο Bloomberg πηγή που έχει γνώση του σχετικού προσχεδίου της Κομισιόν.

Όπως γράφει το iefimerida, “Η ΕΕ δίνει αγώνα δρόμου για να αναπτύξει ένα σύστημα που θα επιτρέπει μέχρι το καλοκαίρι στα 27 κράτη-μέλη και εκείνα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου να ξανανοίξουν τις πύλες τους στα ταξίδια, αποφεύγοντας, ωστόσο, μια εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναίνεσαν ομοφώνως τον περασμένο μήνα σε ένα ευρύ περίγραμμα για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, που αποτελούν προτεραιότητα για χώρες εξαρτώμενες από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Στόχος της πρότασης είναι η διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας, με την υιοθέτηση ενός κοινού πλαισίου για την έκδοση και αποδοχή πιστοποιητικών εμβολιασμού, διενέργειας τεστ και ανάρρωσης», αναφέρει το προσχέδιο.

Πιστοποιητικά και για όσους έλαβαν ρωσικά και κινεζικά εμβόλια

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που αναμένεται να εισηγηθεί η Κομισιόν, θα καλύπτει όλα τα εμβόλια στα οποία άναψε το «πράσινο φως» ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), αλλά και εκείνα που έλαβαν έκτακτη έγκριση από τους αρμόδιους φορείς μεμονωμένων χωρών, όπως η Ουγγαρία, που έχει αρχίσει τον εμβολιασμό του πληθυσμού της με εμβόλια παρασκευασμένα στη Ρωσία και την Κίνα.

Η απόφαση, ωστόσο, να περιληφθούν στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και εμβόλια που δεν ενέκρινε ο ΕΜΑ ίσως αποδειχθεί αμφιλεγόμενη για κάποια κράτη-μέλη, που θεωρούν ότι η Ρωσία και η Κίνα χρησιμοποιούν τα εμβόλιά τους, ως εργαλεία γεωπολιτικής προπαγάνδας. Από την άλλη, θα αποτρέψει τους περιορισμούς για τους πολίτες των κρατών-μελών που τα ενέκριναν.

Η ΕΕ έχει μείνει πίσω στην κούρσα των εμβολιασμών, καθώς έχουν διατεθεί μόλις 9,4 δόσεις ανά 100 άτομα, σύμφωνα με το Bloomberg, όταν στις ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί πάνω από 27 δόσεις και άνω των 35 στη Βρετανία, αλλά η Κομισιόν επισημαίνει ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα αρχίσουν να παραδίδονται μηνιαίως έως και 100 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ από τις φαρμακευτικές εταιρείες και ότι μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της Ένωσης.

Μάχη για να σωθεί η τουριστική σεζόν

Η νέα πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το σχέδιο του οποίου ενδέχεται να υποστεί τροποποιήσεις μέχρι τις 17 Μαρτίου, που πρόκειται να παρουσιαστεί, αποσκοπεί στο να διασφαλίσει την άρση με συντονισμένο τρόπο των περιορισμών στις μετακινήσεις.

Ήδη διάφορα κράτη-μέλη έχουν αρχίσει να ζυγίζουν τις επιλογές τους για δικά τους πιστοποιητικά εμβολιασμού, προκειμένου να σώσουν τη θερινή τουριστική σεζόν. «Οι τουρίστες θα είναι καλοδεχούμενοι αν έχουν εμβολιαστεί πριν από το ταξίδι, έχουν αντισώματα ή έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού», είπε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στο ITB Berlin. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη για το καλοκαίρι, με ένα πλήρες πρωτόκολλο», συμπλήρωσε.

Τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το προσχέδιο καθιστά σαφές ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη μετακίνηση ούτε συνιστά υποχρέωση για εμβολιασμό. Τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό θα λειτουργούν μέσω ενός ασφαλούς, αποκεντρωμένου συστήματος εξακρίβωσης, και θα περιλαμβάνουν το όνομα του κατόχου, τον αριθμό του διαβατηρίου ή της αστυνομικής ταυτότητας, την ημερομηνία γέννησης, ποιο εμβόλιο έχει λάβει και πόσες δόσεις. Ανάλογα δεδομένα θα συλλέγονται για τα αποτελέσματα των τεστ κορωνοϊού.

Τα τρία πιστοποιητικά θα εκδίδονται δωρεάν σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, επιτρέποντας στους υποψήφιους κατόχους τους να ζητούν αντίγραφο σε χαρτί ή αποθήκευσή του στα κινητά τους τηλέφωνα προς επίδειξη στις αρμόδιες Αρχές. Θα διαθέτουν έναν γραμμικό κώδικα ή παρόμοιο μέσο που θα «διαβάζεται» ψηφιακά και θα περιέχει τις σχετικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα ισχύουν μέχρι να κηρυχθεί το τέλος της πανδημίας.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τελευταία Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *