Ακυρώσεις πτήσεων συνέχεια από Lufthansa, British και SAS | Προς απεργία οι πιλότοι στην LH

Η British Airways δεν είναι η μόνη που ακυρώνει πτήσεις πέραν του καλοκαιριού, καθώς η Lufthansa επιβεβαίωσε ότι θα ακυρώσει απροσδιόριστο αριθμό πτήσεων τον επερχόμενο Χειμώνα, μετά από σημαντικό αριθμό ακυρώσεων στην καλοκαιρινή περίοδο, λόγω ελλείψεων προσωπικού αεροδρομίου.

Επιπροσθέτως, η SAS ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταργήσει έως και 1.600 πτήσεις αυτό το Φθινόπωρο.

Η Lufthansa επιβεβαίωσε ότι θα ακυρώσει πτήσεις για το Χειμώνα που είχαν προγραμματιστεί από τα τέλη Οκτωβρίου έως τις 26 Μαρτίου, προκειμένου «να είναι σε θέση να προσφέρει στους επιβάτες ένα αξιόπιστο και προβλέψιμο πρόγραμμα πτήσεων». Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει και τον κίνδυνο απεργιών του προσωπικού της.

Οι ακυρώσεις θα επηρεάσουν κυρίως τις ενδοευρωπαϊκές και εγχώριες γερμανικές πτήσεις, αλλά και πτήσεις πολλαπλών συχνοτήτων.

Εκπρόσωπος της Lufthansa είπε ότι οι ακυρώσεις αποφασίστηκαν  επειδή οι ελλείψεις προσωπικού, ιδίως στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, δεν έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι θα μπορούσε επίσης να κάνει αλλαγές στις ώρες πτήσεων από τον Οκτώβριο.

Το έγκριτο γερμανικό μέσο FVW ανέφερε ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία είχαν παραπονεθεί ότι οι πελάτες ειδοποιούνταν για ακυρώσεις πτήσεων, ενώ οι πτήσεις εξακολουθούσαν να εμφανίζονται στα συστήματα κρατήσεων!

Και απεργία

Στο μεταξύ και έπειτα από αδιέξοδες συνομιλίες για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι πιλότοι της Lufthansa πρόκειται τώρα να προχωρήσουν σε απεργία. Ξεκίνησαν οι νομικές και οργανωτικές προετοιμασίες για απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης το συνδικάτο των πιλότων Vereinigung Cockpit (VC). Παρ’ όλα αυτά, το συνδικάτο εξακολουθεί να είναι πρόθυμο να συζητήσει. Δεν δόθηκε ακριβής ημερομηνία για πιθανές στάσεις εργασίας.

“Προς το παρόν είμαστε πολύ μακριά. Εκτός από την αντιστάθμιση της απώλειας των πραγματικών μισθών, αυτό που χρειαζόμαστε τώρα πάνω απ’ όλα είναι μια βιώσιμη λύση για τη διάρθρωση των αμοιβών σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του VC Matthias Baier.

Μετά από τέσσερις ημέρες συνομιλιών σχετικά με τους όρους-πλαίσιο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, το συνδικάτο και οι εργοδότες χώρισαν την περασμένη Παρασκευή χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία. Σύμφωνα με το VC, η Lufthansa είχε υποβάλει τροποποιημένη προσφορά την Πέμπτη, η οποία κρίθηκε ανεπαρκής από την επιτροπή μισθών.

Στα τέλη Ιουλίου, το συνδικάτο διεξήγαγε ψηφοφορία στην οποία σχεδόν το 98% των πιλότων στην επιβατική κίνηση ψήφισε υπέρ της απεργίας σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν είχαν επιτυχία. Στη θυγατρική της Lufthansa Eurowings βρίσκεται σε εξέλιξη ψηφοφορία για απεργία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου.

Η SAS

Από την πλευρά της η SAS ανακοίνωσε σχέδια για ακύρωση έως και 1.600 πτήσεων στην Ευρώπη ή το 4% του προγράμματός της, κατηγορώντας τις ελλείψεις προσωπικού και τις καθυστερημένες παραδόσεις αεροσκαφών για τις μειώσεις αυτές. Ωστόσο, ο αερομεταφορέας είπε ότι οι πτήσεις κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών διακοπών δεν θα επηρεαστούν.

Η BA επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα αφαιρέσει επιπλέον 10.000 πτήσεις από το πρόγραμμά της προς και από το Χίθροου αυτόν τον Χειμώνα.

Οι πτήσεις θα διακοπούν από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Μαρτίου, όταν ξεκινά το θερινό πρόγραμμα του 2023.

Η BA είπε ότι οι νέες ακυρώσεις αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση της αναστάτωσης κατά τη διάρκεια του Χειμώνα και θα επηρεάσουν κυρίως τις πτήσεις μικρών αποστάσεων. Δεσμεύτηκε να προστατεύσει τους «βασικούς προορισμούς διακοπών» κατά το εξάμηνο του Οκτωβρίου.

Στους επηρεαζόμενους επιβάτες θα προσφερθεί εναλλακτική πτήση με BA ή άλλη αεροπορική εταιρεία ή επιστροφή χρημάτων.

Σε μια δήλωση, η BA είπε: «Οι πελάτες που έχουν κάνει κράτηση για το χειμώνα θα μπορούν να ταξιδέψουν όπως είχε προγραμματιστεί και θα ειδοποιούνται αρκετούς μήνες για τυχόν αλλαγές».

Πηγή: money-tourism.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τελευταία Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *