Αισθητά βελτιωμένα τα βασικά λειτουργικά μεγέθη του ομίλου Fraport το α΄ 3μηνο του 2022 | Θετικές προοπτικές για το έτος

Σημαντικά αυξημένα εμφανίζονται τα έσοδα του ομίλου Fraport το πρώτο τρίμηνο του 2022, χάρη στην υψηλότερη επιβατική ζήτηση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) σημείωσαν ισχυρή αύξηση 76% και διαμορφώθηκαν σε περίπου 71 εκατ. ευρώ.

Εξίσου θετικές παραμένουν οι προβλέψεις για το σύνολο του έτους, με τα έσοδα του ομίλου να εκτιμώνται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Fraport, κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του 2022, οι επιχειρηματικές επιδόσεις της Fraport AG συνέχισαν να επηρεάζονται από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και από τις αρχικές επιπτώσεις στις αερομεταφορές από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά, η ανάκαμψη της ζήτησης επιβατών αύξησε τα έσοδα του ομίλου κατά 40,2% σε ετήσια βάση. Το λειτουργικό αποτέλεσμα του ομίλου ή EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, κατά 75,9%, σε 70,7 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, λόγω έκτακτων επιδράσεων, το αποτέλεσμα του ομίλου (καθαρό κέρδος) μειώθηκε κατά 118,2 εκατ. ευρώ.

Fraport Christian Engel
Christian Engel, Υπεύθυνος επικοινωνίας της Fraport

“Παρά την παραλλαγή Οmicron του ιού και τις νέες γεωπολιτικές αβεβαιότητες, ένας σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων ταξιδεύει και πάλι αεροπορικώς. Με την αύξηση των επιβατών στα αεροδρόμιά μας σε όλο τον όμιλο, το λειτουργικό αποτέλεσμα βελτιώθηκε σημαντικά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Για την έδρα μας, το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, παραμένουμε αισιόδοξοι, λόγω των θετικών στοιχείων κρατήσεων, για την επερχόμενη καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδο. Για ολόκληρο το έτος, αναμένουμε να δούμε μεταξύ περίπου 55% και 65% του προ-πανδημικού όγκου επιβατών στη Φρανκφούρτη”, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport, Dr. Stefan Schulte.

“Ταυτόχρονα, ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει και τις δραστηριότητές μας -ένας πόλεμος που καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο, ως αδικαιολόγητη επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους. Μία από τις επιπτώσεις αυτού του πολέμου είναι η αύξηση των τιμών, και νιώθουμε και εμείς την άνοδο του πληθωρισμού. Παρόλα αυτά, ωστόσο, συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι οι επιχειρηματικές επιδόσεις της Fraport για το σύνολο του έτους θα είναι σαφώς θετικές. Ως εκ τούτου, διατηρούμε τις προαναγγελθείσες προβλέψεις μας”, συμπλήρωσε ο κ. Schulte.

Ανάκαμψης συνέχεια για την κυκλοφορία

Παρόλο που η εξάπλωση της παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού εξακολουθούσε να μειώνει τη ζήτηση επιβατών σε πολλά αεροδρόμια του ομίλου στις αρχές του έτους, η περαιτέρω άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στήριξε, σε μεγάλο βαθμό, τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης σε ολόκληρο τον όμιλο, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

FraportΤο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης εξυπηρέτησε συνολικά 7,3 εκατομμύρια επιβάτες τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, καταγράφοντας αύξηση άνω του 100%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Αντίθετα, η διακίνηση εμπορευμάτων (που περιλαμβάνει τις αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων και το αεροπορικό ταχυδρομείο) υποχώρησε κατά 8% σε ετήσια βάση σε 511.155 τόνους.

Στους παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτή τη μείωση περιλαμβάνονταν τα συνεχιζόμενα λουκέτα που σχετίζονται με τον Covid-19, καθώς και η μειωμένη χωρητικότητα του εναέριου χώρου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα αεροδρόμια του διεθνούς χαρτοφυλακίου της Fraport διατήρησαν την ανάκαμψή τους το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τα περισσότερα από αυτά κέρδισαν πάνω από 100% σε κίνηση σε ετήσια βάση, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, με εξαίρεση τα δύο αεροδρόμια της Βραζιλίας (αύξηση 68%, συνολικά), το αεροδρόμιο της Αττάλειας στην Τουρκία (αύξηση 82,5%) και το αεροδρόμιο της Σάμου στην Ελλάδα (αύξηση 95,2%).

Στο +40,2% τα έσοδα

Τα έσοδα του ομίλου Fraport αυξήθηκαν κατά 40,2% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 539,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022. Με την προσαρμογή των εσόδων από τα από τα κατασκευαστικά και αναπτυξιακά έργα στις θυγατρικές της Fraport παγκοσμίως (σύμφωνα με την IFRIC 12), τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 37,6% σε 474,4 εκατ. ευρώ.

Ενισχυμένο από την ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης, το λειτουργικό αποτέλεσμα της Fraport (EBITDA του ομίλου) “εκτινάχθηκε” κατά 75,9% σε ετήσια βάση, σε 70,7 εκατ. ευρώ. Το EBIT του ομίλου βελτιώθηκε, επίσης, από μείον 70,2 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε μείον 41,3 εκατ. ευρώ την περίοδο αναφοράς.

Το χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα επηρεάστηκε από δύο διαφορετικές μη επαναλαμβανόμενες επιδράσεις από τις θυγατρικές εταιρίες με ίδια κεφάλαια. Αφενός, το χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα επηρεάστηκε θετικά από την ανοδική αναπροσαρμογή της θυγατρικής Xi’an (με προσαύξηση 20,0 εκατ. ευρώ), μετά τη συμφωνηθείσα εκποίηση του 24,5% του μεριδίου της Fraport στο αεροδρόμιο Xi’an.

Από την άλλη πλευρά, η Fraport προέβη σε αρνητική αναπροσαρμογή της αξίας κατά 48,2 εκατ. ευρώ για μια απαίτηση από δάνειο από την Thalita Trading Ltd, σε σχέση με τη μειοψηφική θυγατρική της στην Αγία Πετρούπολη. Η προσαρμογή αυτή οφειλόταν κυρίως στον αυξημένο κίνδυνο αθέτησης που σχετίζεται με το δάνειο. Αντανακλώντας και τις δύο αυτές έκτακτες επιδράσεις, το αποτέλεσμα του ομίλου (καθαρό κέρδος) μειώθηκε κατά 118,2 εκατ. ευρώ.

Θετικές οι προβλέψεις για το σύνολο του έτους

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου, το διοικητικό συμβούλιο της Fraport διατηρεί τις προοπτικές του για το τρέχον οικονομικό έτος 2022. Στη Φρανκφούρτη, η Fraport αναμένει να επιτύχει έναν όγκο επιβατών μεταξύ περίπου 39 εκατομμυρίων και 46 εκατομμυρίων για το σύνολο του 2022. Αυτό αντιπροσωπεύει έως και το 65% της επιβατικής κίνησης που παρατηρήθηκε στον μεγαλύτερο αεροπορικό κόμβο της Γερμανίας, πριν από την πανδημία. Τα αεροδρόμια που ανήκουν κατά πλειοψηφία στη Fraport παγκοσμίως αναμένεται να επιτύχουν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξη.

Τα έσοδα του ομίλου αναμένεται να φθάσουν περίπου τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και τα EBITDA να κυμανθούν μεταξύ περίπου 760 και 880 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα του ομίλου (καθαρό κέρδος) αναμένεται επίσης να είναι σαφώς θετικό, κυμαινόμενο μεταξύ περίπου 50 και 150 εκατ. ευρώ.

Πηγή: money-tourism.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τελευταία Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *